Verlichtingsmerk Atelier Artiforte is opgericht in 1930 in Rotterdam. Henk Fillekes was de drijvende kracht achter de vernieuwende ontwerpen waarmee het bedrijf in de jaren vijftig en zestig bekendheid verwierf.

Naast het werk van Fillekes bevat de collectie ontwerpen van architecten Kho Liang Ie en zijn leermeester Johan Niegeman. RSGA Design heeft de rechten op de verlichting van Atelier Artiforte verworven. Daarmee is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van deze unieke collectie van tijdloze en ongekunstelde verlichting met Nederlandse ontwerptraditie.

DE
EERSTE
JAREN

Atelier Artiforte is gestart in augustus 1930 aan de Insulindestraat 218b in Rotterdam. Het bedrijf produceert op ambachtelijke wijze gemaakte elektrische verlichting. In de eerste jaren worden er vooral schemerlampen gemaakt met stoffen kappen. Op 16 januari 1934 wordt het bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel van Rotterdam. Kort na de oorlog wordt Atelier Artiforte overgenomen door Henk Fillekes en Johan van Wierst.

SUCCESVOLLE
ONTWERPERS

Henk Fillekes is het creatieve brein en moderniseert het bedrijf in de jaren vijftig en zestig. Naast de stoffen lampenkappen komen er modernere lichte armaturen van metaal en plexiglas in de collectie. Ook de cocontechniek waarbij kunstofvezel op een raamwerk wordt gespoten wordt vooral bij hanglampen veel toegepast. De collectie wordt in die periode uitgebreid met verlichting van succesvolle ontwerpers zoals Kho Liang Ie en zijn leermeester, Bauhausarchitect Johan Niegeman.

HENK
FILLEKES

In 1962 verhuist Atelier Artiforte naar de Kortebrantstraat 16 in Rotterdam waar in 1966 aan de overkant op no. 3 een expositie ruimte van 90m2 wordt geopend.

Na het overlijden van Henk Fillekes in 1983 raakt het bedrijf langzaam in de vergetelheid. De lampen zoals de Magneto en de K-46 blijven gewild in de vintage handel. Er volgen ook nog diverse heruitgaven.

OVER
ATELIER
ARTIFORTE

In 2021 nemen Titus Darley, David Derksen, Cindy Verhoeven en Remco van der Voort het initiatief om de collectie van Atelier Artiforte weer in productie te nemen. De rechten op de verlichtingsontwerpen van het bedrijf zijn ondergebracht in Atelier Artiforte B.V., een dochter van RSGA Design. RSGA Design beheert en ontwikkelt designbedrijven met een bijzondere heritage zoals Rietveld Originals, Spectrum Meubelen en Gelderland.

Atelier Artiforte zal de collectie van historische klassiekers uitbreiden met diverse bestaande en nieuwe ontwerpen waaronder lampen van Aldo van den Nieuwelaar, David Derksen, Rick Tegelaar en Rachel Griffin.

RSGA DESIGN

Onze website maakt gebruik van cookies om u de beste webervaring te garanderen. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons privacybeleid en het gebruik van cookies. Lees verder